Избор на пердета за дома – цвят и материя

Както всеки интериорен дизейнер би Ви казал, пердетата до голяма степен допринасят за вида на стаята, когато са избрани правилно. Щом става въпрос за избор на пердета и завеси, цветът, материята, дължината и подплатата са от голямо значение. Трябва също така да обмислите дали да поръчате да бъдат изработени специално за Вас или да закупите вече готов модел. И когато трябва да вземете толкова много решения, лесно може да се почувствате объркани. Затова сме ви подготвили няколко съвета, които ще Ви помогнат да отхвърлите някои варианта и да изберете правилните пердета за Вашия дом.

цветни пердетаМатерията е основен фактор, който трябва да обмислите при избора на пердета, тъй като от нея зависи функционалността и издръжливостта им. Ако материята им е твърде тежка, може да не се свиват достатъчно, когато ги дръпнете встрани, а ако е твърде лека, може да не падат добре. Поради тази причина е препоръчително да държите плата до прозореца дори в шоу-рума и да видите как пада. В случай, че се разкроява като кринолин, вероятно няма да стои добре, когато го окачите в дома си. За целта е добре да използвате мостра голяма около 2 метра, тъй като по-малките парчета не биха показали как точно ще пада пердето.

Имайте предвид, че ако стаята, в която смятате да окачите новите си пердета е слънчева, по-добре е да избягвате цветните материи. Те избеляват по-бързо от по-неутралните такива и лесно биха развалили цветовата схема на помещението. Затова, в случай, че стаята ви е слънчева, заложете на неутрални цветове. Те избеляват по-трудно и много по-лесно биха се вписали в декора.

златни пердетаЛенът, коприната, изкуствената коприна и кадифето са най-добрият избор за пердета и завеси, тъй като падат най-красиво. Изкуствената коприна обаче е най-издръжлива. Някои материи пък могат да държат студа навън. Много хотели използват велур, кадифе или туид, тъй като тяхната тежест и плътност не пропускат светлината, която идва от вън, а в същото време задържат топлината вътре в помещението. Все пак, всяка материя може да бъде подплатена с дебел пласт филц. Тази подплата също така може да удължи живота на пердетата.

За да научите повече за различните видове пердета и това, кои биха били подходящи за Вашия дом, не забравяйте да прочетете и следващата ни блог статия. Също така може да посетите нашия магазин за пердета в град София и да се консултирате с нашите професионалисти. Ние от „Ливиа-М“ държим на качеството и стила и бихме могли да удовлетворим вашите желания.