Съвети за взимане на размери за пердета

Стая с красиви пердетаПердетата и завесите са визуалната преграда между помещението, в което са поставени и въшния свят, независимо дали са в офиса, дома или хотел. Те помагат контролирането на интензитета на светлината, която влиза в помещението и могат да скрият гледката и да създадат интимност и уют.

Изборът на пердета е изключително голям, почти безкраен, но ние условно ще ги разделим на тънки, полупрозначни, плътни, тип „Римски щори“ и тип „Японска стена“. Най-често използваните материи за тях  са сатен, газ, органза, шенил, мрежа, тафта, воал, както и комбинация от тях.

Когато става дума за окачване, изборът също е богат. Поради тази причина е добре да се установи дължината на пердето преди корниза да бъде монтиран. Това е от изключтелна важност, когато искате пердето Ви да стига до земята, но да не се влачи. Дължината му в готов вид трябва да се измери от началото на кукичката до мястото където искате да пада долният му край. Важно е да се реши дали пердето ще има рюш и колко сантиметра ще бъде той. Най-общо казано, тове а горния край на пердето, който ще покрива корниза.

Още един важен въпрос, на който ще трябва да си отговорите преди да се обърнете към фирма за пердета по поръчка, и той е свързан с предназначението на помещението, за което избирате перде и колко светлина искате да пропуска то. Обикновено платът, от който ще бъдат ушити пердетата трябва да е два-три пъти по-дълъг от дължината на корниза, в зависимост колко богат искате да бъде набора. В случай, че пердето бива разделяно от отварящ се прозорец или врата, то отделните му части също трябва да бъдат премерени по корниза.

Следващият важен избор, който трябва да направите е на перделък – плътен или силиконов, важен е набора, който той създава, за това трябва да го видите набран преди да решите. Той се купува колкото дълъг е плата за пердетата, плюс 10-15 сантиметра отгоре.

Плътните, тъмни материи пропускат по-малко светлина, но в случай, че искате по-леко перде и в същото време искате да имате възможността да затъмните помещението Ви е нужен блекаут. Съществуват материи за завеси, които са с „вграден“ блекаут и тогава няма да се налага да подплатявате пердето с такъв. Нужно е да имате предвид, че блекаута няма само да ограничава светлината навлизаща в помещението, но също така и топлината.

В случай, че търсите фирма за пердета по поръчка в град София, на която може да се доверите, обърнете се към „Ливия-М“. Можете да научите повече за нас и нашите услуги като позвъните на (088) 861 3429.