Без значение колко са ви стрували и колко качествени са пердетата в дома ви, с времето, те могат да загубят красотата си ако не получават грижата от която се нуждаят. Освен, че те постоянно биват огрявани от слънцето, което кара плата да избелява, те се замърсяват и от цигарения дим, както и докато готвим. Затова за всяка добра домакиня е важно да знае как да запази своите пердета в добро състояние и как да ги почиства без да използва силни препарати. Ето няколко ценни съвета, които ще ви помогнат в това начинание:

  • Преди да изперете пердетата, трябва да     ги изтупате добре от праха полепнал по     тях. В противен случай, нечистотите биха могли да останат в нишките на плата     дори след като бъдат накиснати и да ги увредят.
  • Ако пердетата са силно замърсени е добре да се накиснат за не по-малко от     5-6 часа в топла, подсолена вода. На 5 литра вода, добавете 4 супени лъжици     готварска сол.
  • След това изперете пердетата на ръка или на ръчна програма в пералнята. Ако     пердетата са бели, към праха за пране може да добавите и малко сода бикарбонат или кислородна вода, вместо белина на хлорна основа. Това ще помогне да възвърне белотата на пердетата без да увреди тъканите.    
  • За да ги направите отново ослепително     бели, изплакнете пердетата в студена,     подсолена вода.    
  • След като са изпрани, идва ред на простирането. За да бъде по-лесно     гладенето след това, трябва да ги     прострете правилно. Дори да нямате място на простора да ги окачите целите, сгънете ги на 2 или 4 пласта и ги     прострете така, по възжможност, без да използвате щипки.    

В случай обаче, че по вашите пердета има петна, които не могат да бъдат изпрани или просто искате да купите нови, които по-добре да отиват на интериора на дома Ви, изберете Ливиа-М. Нашата фирма предлага различни видове пердета в София и тези от вас, които искат да направят поръчка или да разгледат са добре дошли в нашето ателие за поръчки. За повече информация може да ни потърсите и на телефон (088) 861 3429. Очакваме Ви!