Четири полезни съвета за поддръжка на завеси

красиви пердетаЗавесите не само са красив аксероар, който може да допълни интериора на дома, а също така са нещо практично, което повечето хора използват. Както и много други неща в дома, те трябва да бъдат поддържани и почиствани редовно, за да запазят цвета си, доброто състояние на материята и да ви служат по-дълго време. По този повод, в днешната ни публикация решихме да споделим няколко полезни съвета за тяхната поддръжка, които е добре да следвате. По-този начин не само ще имате по-красиви и добре запазени завеси, но и ще се оттървете от прах и други нечистоти, които могат да предизвикат алергии.

1. Откакто повечето завеси се правят от тъкани с примес на синтетични влакна, тяхната поддръжка стана по-лесна. Когато става въпрос за пердета с по-голяма площ, които са висели дълго време на прозорците и са се замърсили с прах и абсорбирали цигарен дим, те трябва да се изтупат добре преди пране. Те могат междувременно да се почистват от прах в горната им част, където замърсяването е най-голямо.

1.1 След като бъдат изтупани, завесите се накисват във вана с разтвор на прах за пране. Когато биват потопени във водата, наслояванията по тъканта почти веднага се разтварят и водата потъмнява. След това, завесите трябва да се извадят от водата и отново трябва да се накиснат и изперат на ръка до окончателното им изчистване в чиста вода с разтворен предварително прах за пране. Така трябва да се перат пердета направени от синтетична маретия, за да не се намачкат твърде много в тясното пространство в пералнята. Ленени и памучни пердета се перат най-често в пералнята и могат след изпиране да се изстискват с центрофуга. Ако завесите са от плюш, обаче, е най-добре да се дадат на химическо чистене.

  1. Завесите направени от материя със синтетични примеси се простират, за да се отцеди добре водата. След това, докато са още влажни, се окачват, за да се опънат равномерно. Завесите, които са направени от традиционни тъкани като лен и памук, веднага след като изсъхнат, трябва да се изгладят и след това могат да се окачат.
  2. Завеси с копринени нишки и брокат давайте на химическо чистене, тъй като лесно могат да бъдат повредени при чистене у дома.

 

В случай, че търсите да закупите нови завеси, заповядайте в магазина на „Ливиа-М“ в град София. Ние предлагаме пердета по поръчка и много други готови модели. За повече информация може да се свържете с нас на телефон (088) 861 3429.